Textový režim

Hlavní menu Index Projekty Galerie Jazyky a umění Přátelé Brejlovec.net EU
VlakyCestováníŠkolaDomov

Vojtova kuchařka (bez chemických vah a odměrného válce)

Vojtův tvarohový koláč

Uf. Tohle se jsem vyzkoušel zatím dvakrát a chce to ještě trochu laborovat. Ale druhý pokus už dopadl velmi chutně. Inspiroval jsem se jednou dietní kuchařkou, ale řekl bych, že to zrovna dietní není. Navíc jsem si musel recept dost přepracovat, aby z toho nebyla pšeničná placka.

Suroviny

Těsto

Tvaroh

ts = teskje/čajová lžička
ss = spiseskje/polévková lžíce

Takhle se to dělá...

Do misky nasyp asi polovinu mouky, hoď na ni vejce, mléko a vodu taky. Navrch nadrob kvasnice se solí a cukrem, aby potvůrky měly co baštit. Tak to nech chvíli pracovat. Až se kvasnice pořádně proberou, můžeš těsto začít míchat. Postupně přidávej zbytek mouky. Těsto by mělo být vláčné. Pokud ho uděláš moc husté, bude koláč poněkud moučný. Pak nech těsto kynout.

Dál si připrav tvarohovou náplň. V misce smíchej tvaroh, cukr, mléko a žloutky. Odseparovat žloutky od bílků je docela challenge. Jde to udělat elegantně přeléváním mezi dvěma skořápkami. V nejhorším poradí maminka na telefonu.

Přetři plech na pečení kouskem másla a posyp ho tenoučkou vrstvou hladké mouky. Na plech pak rozprostři rovnoměrně až k okrajům těsto. Navrch nalij připravený tvaroh. U okrajů nech asi ,,evropský palec`` čistého těsta. Stejně jsem nikdy nepochopil, jak může být palec formálně 2,54 cm. Tomu se blíží spíš délka mého palce než šířka. Asi v Americe mají větší palce...

Koláč šoupni do trouby vyhřáté asi na 200 stupňů (mamčina trouba má jen tři stupně, tak dávám trojku). Nech ho péct tak dlouho, až jsou okraje hezky zlaté až oranžové.

NB! Při pečení nech vypnutý počítač. Trouba s počítačem nejsou kamarádi, a proto by ti mohla koláč šeredně připálit.

Poslední změna této stránky: 27. 7. 2007 15:46:55