Textový režim

Hlavní menu Index Projekty Galerie Jazyky a umění Přátelé Brejlovec.net EU
VlakyCestováníŠkolaDomov

Vojtova kuchařka (bez chemických vah a odměrného válce)

Vojtovo kuňk pao

Mé oblíbené jídlo. Volná inspirace Čínou. Lze nekonečně měnit. Není zrovna jednoduché, a přesto bylo první, které jsem se naučil vařit.

Suroviny

ts = teskje/čajová lžička
ss = spiseskje/polévková lžíce

Takhle se to dělá...

Nejlepší je začít s rýží. Kdo si pospíší, toho limituje jen čas na uvaření rýže. Tak postav vodu ve větším hrnci na plotnu. Nedávej do ní sůl, ať je rýže hezky neutrální. Sáček s rýží pečlivě proper v teplé vodě. Až se voda začne vařit, hoď do ní rýži. Většina rýží se vaří patnáct minut. Hotovou rýži rozprostři na dně suchého hrnce a dej odpočinout do peřin.

Během vaření rýže se můžeš pustit do masa. Nakrájej maso na nudličky, posyp ho trochou škrobu, aby nebylo moc mokré. Na malé kousky nakrájej taky pórek a česnek. Než se ti ohřeje teflonová pánev s olejem, připrav si omáčku. Do šálku na kávu nasyp 3 ts škrobu, špetku soli a 1 ts cukru. Nalij na to podle chuti sojovou omáčku a zbytek šálku doplň vodou. Můžeš přidat trochu chilli. Omáčku je potřeba dobře rozmíchat.

Na horkém oleji opeč maso, pak přidej česnek, nech ještě chvilku péct, posyp trochu paprikou a nakonec přidej pórek. Nech ho chvilku podusit, aby nepálil.

Nakonec přimíchej omáčku a nech ji ve směsi vařit tak dlouho, dokud neztuhne. Až do konce nepřestávej míchat, jen tak bude směs rovnoměrná. Nakonec přimíchej ještě arašídy (nedoporučuji otevírat je dřív. Jinak nic nezbyde).

A je to. Na talíř dej zvlášť rýži a směs, aby to vypadalo hezky. K jídlu se hodí nejlépe některý z čínských čajů.

Poslední změna této stránky: 27. 7. 2007 15:46:55